«Далекий простір» Ярослав Мельник

 Я ніколи не чула про цього автора, але ця книга була визнана «Книгою року BBC-2013» – антиутопія з дуже цікавим анонсом.


У світі незрячих юнак Габр починає бачити, але його мають за божевільного. Кохана здає його в руки Міністерства контролю, яке лікує Габра від жахливих «галюцинацій». Однак боротьба за істину лише починається.

Габру судилося дізнатися про страшну таємницю правителів цього величезного хмарочоса-держави, де мільйони незрячих людей контролюються електронними датчиками і не мають ані найменшого уявлення, як влаштовано їхній світ. І це змінить долю нашого героя. Але чи принесе йому щастя?

Це багатошарова книга з красивою українською мовою з ефектом занурення. Ти читаєш і відчуваєш себе отим сліпцем, який живе тільки у «близькому просторі» свого квадрата. Ти нічого не бачиш і орієнтуєшся тільки на акустичні датчики диспансера – ось сигнал небезпеки, ось рівний звук порядку.
Книга класна. На відміну від антиутопій «Голос» чи «Таврована», вона цілісна і закінчена. Ідея цієї книги – одна з найкращих, які я читала останнім часом. От тільки на мою думку трохи не вистачило їй глибини, зовсім трошечки.

#антиутопія_що_лякає

👁‍🗨
Смерть страшна, коли про неї говорять, коли її описують. А для самої людини, яка звалюється в прірву, це секунда-дві – вона нічого й не втямить.
👁‍🗨
А яке право на існування має світ, побудований на брехні, на нехтуванні істиною, красою?
👁‍🗨
Так звані «жерці істини» — найстрашніше, що може бути. Заради своєї істини вони готові зруйнувати світ. Тихий світ мільйонів людей.
👁‍🗨
У людини можуть бути які завгодно серйозні наміри, але все вирішують знання реальності, повнота інформації. Ми маємо справу зі сліпими, які думають і планують свої дії в межах доступного їм розуміння.
👁‍🗨
Ви хотіли б, щоб люди страждали, знаючи, що ваша істина їм недоступна? Та не краще істину залишити при собі, а людям залишити їхнє щастя [незнання]?
👁‍🗨
Я готовий все стерпіти і все виконувати, аби не чіпали «моє маленьке життя». Мені вже однаково, хто і як править мегаполісом, державою, що роблять правителі — це немає до мене відношення.

За моїми новими рецензіями зручно слідкувати в телеграмі.

Коментарі

Популярні публікації