«УРОКИ ХІМІЇ» БОННІ ГАРМУС

«УРОКИ ХІМІЇ» 
БОННІ ГАРМУС


Елізабет Зотт — надзвичайно розумна жінка, яка не уявляє свого життя без хімії. Всі її мрії і плани будуються навколо досліджень. Однак в 60-ті роки минулого століття суспільство мало багато упереджень до жінок-вчених, адже це був чоловічий світ. Місце жінок – дружин і матерів – на кухні разом з дітьми та увімкненим телевізором.

Елізабет не змогла здобути науковий ступінь через зґвалтування і на роботі постійно стикалася з приниженням і знеціненням. Головна героїня не почувається жертвою. Вона шукає шляхи досягти своєї мети й бути щасливою. Закохується, заводить собаку, якого називає Півнасьому, і вчить його розуміти слова. Частину історії нам розповідають від імені собаки – думки пес має небанальні й світ розуміє цікавим чином.

Під час декрету героїня організовує справжню лабораторію на кухні, щоб продовжувати свої дослідження, і виховує доньку особистістю наперекір правилам і стереотипам, які нав’язує школа.

А далі завдяки телепрограмі, хімії та кулінарії знаходить спосіб надихати жінок по всій країні. І хоч телебачення також має свої правила, Елізабет робить усе по-своєму, ламаючи традиційний образ «домогосподарки на кухні».

Цю книгу варто читати, щоб посміятися і поплакати, порадіти світу, в якому ми живемо зараз, і подумати як багато внутрішньої сили є у кожної з нас для досягнення усього, про що ми мріємо.

  • Не пытайтесь управлять системой. Попытайтесь обвести ее вокруг пальца. 
  • ... для решения своих трудностей людям свойственно искать простые пути. Куда легче уповать на нечто незримое, неосязаемое, необъяснимое, неизменное, чем в меру своих способностей постараться разглядеть, нащупать, объяснить, изменить. 
  • Дело не в том, что без нее он не смог бы нормально функционировать, а в том, что не видит смысла функционировать без нее. 
  • Как и большинству глупых людей, мистеру Слоуну не хватало ума, чтобы постичь масштабы собственной глупости. 
  • Элизабет Зотт просто отказывалась признавать какие-либо рамки, как для себя, так и для других. 
  • - Элизабет, — увещевала Гарриет, — за ней глаз да глаз нужен. Вчера она при мне залезла в стиральную машинку.
  • - Ничего страшного, — отвечала Элизабет, по-прежнему наблюдая за ходом реакции, — перед запуском стирки я непременно проверяю барабан.
  • Она говорит то, что думает. Это большая редкость. 
  • Все собаки когда-нибудь кусаются. В точности как люди — те тоже не утратили способность причинять вред.
class="separator" style="clear: both; text-align: center;">

Chemistry icons created by Freepik - Flaticon Baking icons created by ultimatearm - Flaticon Tv icons created by Smashicons - Flaticon

Коментарі

Популярні публікації