«НІКЕЛЕВІ ХЛОПЦІ» КОЛСОН ВАЙТХЕД


«НІКЕЛЕВІ ХЛОПЦІ» 
КОЛСОН ВАЙТХЕД

На днях дочитала "Нікелеві хлопці". Це історія про заклад для важких підлітків, де «перевиховували» темношкірих та білих хлопців. Виправну школу закрили після того, як було виявлено, що до вихованців застосовували тортури й катування.

Книжка розпочинається з того, що студенти-археологи знаходять таємничі (?) поховання поруч з офіційним шкільним цвинтарем. Безіменні тіла без жодних хрестів, проломлені черепи й грудні клітки.

Після такого початку я очікувала багато різних жахіть. Жахіття були й вони були жахливими (вибачте за тавтологію), просто сама книга виявилася не про це. Чи не тільки про це. Тому, мабуть, проблема у неспівпадінні моїх очікувань зі змістом книги.

Що мене найбільше вразило – це те, як автор передає похмуру атмосферу школи майже не перераховуючи що саме з хлопцями там робили. Це описи дірявої постільної білизни, старого одягу, в якому підлітки змушені ходити навіть коли виросли з нього, кпини вихователів, розкрадання продуктів для хлопців. Расизм не виглядає такою вже великою проблемою після таких побутових деталей.
 
Читати боляче і трохи страшно, але відірватися складно. Не раджу цю книжку всім і кожному, але якщо ви хочете почитати про расизм і несправедливість, влаштування виправних шкіл в Америці 100 років тому і любите страхітливі історії побудовані на правдивих подіях – тоді вона для вас.

  • Не поросло мохом далеке минуле. Бо закарбувалося в пам’яті навіки.
  • Дозволяти дітям злодіячити, на думку містера Марконі, було практично інвестицією.
  • Але я побував на волі, мене знову привезли сюди [Нікель], і я знаю: тут нема нічого такого, що змінює людей. Тут і там вони однакові, просто тут нікому більше не треба прикидатися.
  • Іноді в «Нікелі» було наче вдома, де старші брати чи сестри, яких ти ненавидиш, попереджали про паскудний настрій когось із батьків чи цілоденний запій, щоб ти остерігався.
  • Справжнім божевіллям було тікати, й таким же божевіллям – залишатися.
  • … як можна спати в залюдненій кімнаті, де шістдесят хлопців, і все ж усвідомлювати, що ти – сам-один у всьому світі.

/>

Coin icons created by Smashicons - Flaticon Young icons created by catkuro - Flaticon Graveyard icons created by Freepik - Flaticon<

Коментарі

Популярні публікації