«Де немає Бога» Макс Кідрук

«Де немає Бога» 
Макс Кідрук

Є автори, які у мене мають повний «кредит довіри» - їхні книжки я купую не дивлячись на назву, титулку і навіть не знаючи про що вона буде. 

Макс Кідрук – один із таких. «Де немає Бога» я купила перед презентацією, ще до того, як Макс назвав її своєю «найважливішою історією». Моя думка така – добре, та не дуже.

Якогось разу автор написав, що «зліпляти докупи гарні слова – це ще не мистецтво». А як на мене – це якраз і є мистецтво. Коли від прочитаного стає так добре і легко, і ти натхненний на подвиги) Коли ти дізнаєшся про речі, які не знадобляться тобі в повсякденному житті, але такі захоплюючі! Коли задумуєшся над тим, до чого руки не доходять. Мати хорошу історію – це добре. Вміти її розказати – не менш важливо. 

Я читала «Де немає Бога» і вкотре захоплювалася мовою – підібрані слова, вибудовані фрази, коли за сказаним витає недосказане і ти майже фізично відчуваєш це. Персонажі, промальовані десятками фраз, але зрозумілі і справжні, як колеги по роботі – про щось із їхнього життя ти знаєш, про інше – можеш тільки здогадуватися. Ну і як завжди – авіакатастрофа прописана, ні, намальована, як картинка. Ти читаєш і бачиш як летять ці крісла, як випадають кисневі маски, як десь на задньому фоні крізь шум звуків падаючого літака чути крики ще живих людей. 

Чого варта історія про щеня на дорозі. Це було так паскудно і гидко, коли я читала ті сторінки. А потім я подумала, що все справді могло бути саме так. Люди інколи творять такі речі, які складно уявити в найжахливіших кошмарах. А от побачити такий варіант розвитку подій у відео, яке показали на презентації – то вау і трохи заздрості фантазії письменника. Щирої білої заздрості) 

Для мене книжка не стала най-най. Мені не вистачило глибини історії. Ні, не так – я зрозуміла навіщо було все це і долі всіх цих людей. Але чим закінчилися їхні історії? Що сталося із сином Анни, до якого вона так і не долетіла? Чим закінчилося все для Дюка Апшоу? Чи зрозумів Брендон Бартон в чому була справа із його суперником?

Це, звичайно, тільки мої враження. Бо я люблю історії із закінченнями – логічні чи не дуже, з хепі ендом чи без нього, але я завжди хочу розуміти.  

Такі мої враження не означають, що я не читатиму інші книги Кідрука. Буду, бо цікаво які ще історії є у нього в голові)


  • Її віра – якщо вірою назвати підсвідоме захоплення витонченою складністю Всесвіту та непевне відчуття, що навіть неживі речі можуть мати невидимий складник, який наближено й дуже неточно описує слово «душа» …
  • Щоб вивалити сучасний літак із небес, потрібна відмова водночас кількох надважливих систем. Або груба помилка пілотів. Або жахливі погодні умови. Навіть якщо ці три фактори поєднуються, здебільшого лайнер усе ще можна врятувати.
  • Я вже був би в пеклі, якби мене судили за думки.
  • в житті кожного існує лінія, перетнувши яку, ми вже не можемо змінитися.
  • … чоловікові насправді потрібне відчуття любові, а не конкретна жінка.
  • … за номерами на спинах і забралами на шоломах він не бачив реальних людей.





Airplane accident icons created by Muhammad_Usman - Flaticon Forest icons created by Freepik - Flaticon Injured icons created by Freepik - Flaticon

Коментарі

Популярні публікації